Czas Wykonanie 30 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne i jednocześnie dietetyczne Donaty czyli pączki z dziurką znane także pod nazwą oponki lub obwarzanki. Dzięki upieczeniu w piekarniku.
Dietetyczne Donaty upieczone w piekarniku – składniki:
– 1/2 kg mąki pszennej
– 1/4 kostki masła
– 200 ml mleka
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 15 g świeżych drożdży
Dietetyczne Donaty upieczone w piekarniku – sposób wykonania:
Pyszne i jednocześnie dietetyczne Donaty czyli pączki z dziurką znane także pod nazwą oponki lub obwarzanki. Dzięki upieczeniu w piekarniku, nie ociekają tłuszczem. Donaty z piekarnika są puszyste, miękkie i smaczne.
Do ciepłego mleka dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wystartowały. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy łyżkę cukru waniliowego, jajka oraz roztopione masło. Wlewamy drożdże. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło.
Następnie wałkujemy gruby placek około 1,5 cm grubości. Szklanką lub dużym kubkiem wycinamy krążki. W każdym krążku za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy Donaty. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosły.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i pieczemy przez 15 minut w termoobiegu.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Można polać czekoladą lub lukrem.