Czas Wykonanie 75 minut Porcji 4 kcal : 80 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Dziś dietetyczne gołąbki bez mięsa i ryżu. Do nadzienia użyjemy dobrze przyprawiony farsz warzywny.
Dietetyczne gołąbki warzywne – składniki:
500 ml wywaru warzywnego
100 g koncentratu pomidorowego
1 średnia kapusta
2 pietruszki
2 ząbki czosnku
5 średnich marchewek
3 średnie cebule
pół selera
pół jabłka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka suszonego czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz i chili
Dietetyczne gołąbki warzywne – sposób wykonania:
Dziś dietetyczne gołąbki bez mięsa i ryżu. Do nadzienia użyjemy dobrze przyprawiony farsz warzywny. Podobny w składzie i smaku do farszu ryby po grecku. Gołąbki są przepyszne palce lizać.
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, jabłko oraz pietruszkę. Miażdżymy czosnek. Cebulę i selera kroimy w plasterki.
Tak przygotowane warzywa zalewamy w garnku szklanką wody i dusimy, aż zrobią się miękkie. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy. Smak warzyw musi być intensywny.
Obieramy kapustę z wierzchnich liści i wycinamy głąb. W dużym garnku zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Po kilku minutach takiego parzenia, ostrożnie wyjmujemy kapustę i ostudzamy. Zdejmujemy warstwy liści kapusty, gdyby nie chciały lekko odchodzić to ponownie ją sparzamy.
Na każdy liść kapusty nakładamy dużą porcję warzywnego farszu i zawijamy gołąbki.
Gołąbki układamy jeden przy drugim w garnku i zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.