Czas 45 minut Porcji 4 kcal : 256 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Domowy chleb / ciasto – składniki:
1 kg mąki pszennej,
drożdże w proszku lub pół kostki drożdży
pół łyżeczki soli
pół szklanki cukru
250ml mleka lub wody
pół szklanki kakao
2 garści nasion słonecznika
2 garści rodzynek
garść pestek dyni
Można też dodać inne bakalie czy jakieś kandyzowane pomarańczy to co lubimy i to na co mamy ochotę. Ja np. dałam trochę musli z kawałkami owoców bo byłam bardzo ciekawa tego smaku.
Domowy chleb / ciasto – sposób wykonania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże (jeśli z kostki to wtedy robimy rozczyn) sól, cukier, kakao. Mieszamy sypkie składniki, następnie dodajemy lekko ciepłe mleko lub wodę.
Wyrabiamy ciasto (mój sposób wyrobienia ciasta drożdżowego wyrabiam ciasto w misce z dołu ku górze celem napowietrzenia ciasta dodając mleko lub wodę w małych ilościach do momentu gdy z ciasta wyjdzie taki na za gęsty nie za rzadki krem.
Następnie dodajemy nasze pestki słonecznika, rodzynki, pestki dyni to na co mamy ochotę dalej wyrabiamy ciasto napowietrzając je.
Gdy składniki już są połączone ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch foremek (korytek) wyłożonych papierem do pieczenia.
Tak przygotowane wypieki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 do 45 min.