Czas 5 minut Porcji 1 kcal : 210 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Sos tatarski to jeden z moich ulubionych domowych sosów do wędlin, ryb, kanapek i jajek. Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą i chrzanem.
Domowy sos tatarski – składniki:
– słoiczek 300 g majonezu najlepiej domowego
– 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
– łyżka posiekanego koperku
– mała łyżeczka jednolitej musztardy
– łyżka tartego chrzanu
– 1 duży ogórek konserwowy
– kilka marynowanych grzybków najlepiej prawdziwków mogą być marynowane pieczarki
– sól, biały mielony pieprz, można dodać szczyptę cukru
Domowy sos tatarski – sposób wykonania:
Sos tatarski to jeden z moich ulubionych domowych sosów do wędlin, ryb, kanapek i jajek. Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą i chrzanem. Wsypujemy koperek oraz pokrojone w drobną kostkę ogórek i grzyby – możemy je również zetrzeć na tarce. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Powstały sos tatarski przykrywamy szczelnie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły sobą.
Sos tatarski możemy przechowywać w chłodnym miejscu w słoiku przez kilka dni