Czas 60 minut Porcji 4 kcal : 200 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem – składniki:
Składniki na ciasto:
– 250 gram mąki pszennej
– 13 gram świeżych drożdży
– 125 ml ciepłego mleka
– 40 gram cukru pudru
– 30 gram miękkiego masła
– szczypta soli
– 2 rozbełtane jajka
Składniki na nadzienie:
– ok. 300 gram truskawek
– opakowanie budyniu malinowego
– 400 ml mleka
– 40 gram cukru
Składniki na kruszonkę:
– 50 gram mąki
– 50 gram masła
– 30 gram cukru pudru
Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem – sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę łączymy z drożdżami oraz pozostałymi suchymi składnikami. Następnie wkrajamy miękkie masło oraz jajka i lekko ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto które odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 8 części a każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubości 1 cm i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Nadzienie:
truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w kostkę i posypujemy cukrem.
Do 100 ml mleka wsypujemy budyń i mieszamy a pozostałe mleko gotujemy z cukrem.
Do gotującego się leka wlewamy budyń i energicznie mieszamy, chwilkę gotujemy aż zgęstnieje po czym studzimy.
Kruszonka: składniki na kruszonkę zagniatamy palcami.
Na każdy drożdżowy kwadrat nakładamy truskawki i przykrywamy budyniem.
Składamy przeciwległe boki, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonka.
Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.