Fasolka po bretońsku

Czas Wykonanie 60 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszna fasolka po bretońsku – sprawdzony, domowy przepis.

Fasolka po bretońsku – składniki:

– 60 dag dużej, białej fasoli
– 3 kiełbasy śląskie + 1 kiełbasa polska
– 20 dag wędzonego boczku
– duża cebula
– ząbek czosnku(niekoniecznie)
– słoiczek koncentratu pomidorowego
– liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
– majeranek
– tłuszcz do smażenia

Fasolka po bretońsku – sposób wykonania:

Fasolkę zalewamy letnią wodą, i zostawiamy na noc by zmiękła. Następnie wlewamy świeżą wodę i gotujemy ją z dodatkiem przypraw takich jak liść laurowy, i ziele angielskie, tak długo aż będzie miękka. ( ok. 1-1,5 godziny). Odcedzamy, pozostawiając niewielką ilość wody, (w zależności ile chcemy mieć później sosu)
Na patelni podgrzewamy tłuszcz, kiełbasę ,boczek i cebulę kroimy w zgrabną kostkę i podsmażamy tak długo, aż się wszystko zrumieni. Zawartość patelni dodajemy do fasolki, Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy wszystko razem o15-20 minut. Na sam koniec dodajemy majeranek-ilość według własnych upodobań smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *