Faworki

Czas Wykonanie 65 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Tajemnicą udanych faworków jest długie wyrabianie ciasta. Wtłaczając powietrze do ciasta sprawimy, że będą one idealnie kruche i rozwarstwione.

Faworki – składniki:

pół kg mąki pszennej
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 żółtek
50 g masła
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki spirytusu
4 łyżki wody
cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia, najlepiej około 80 dag smalcu

Faworki – sposób wykonania:

Tajemnicą udanych faworków jest długie wyrabianie ciasta. Wtłaczając powietrze do ciasta sprawimy, że będą one idealnie kruche i rozwarstwione. Najlepiej więc robiąc faworki, poszukać wokół siebie męskich (silnych!) dłoni.

Mąkę przesiewamy na stolnicy, robimy z niej kopczyk a w kopczyku dołek, do dołka wkładamy żółtka i śmietanę,mieszamy i zagniatamy, dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz spirytus i wodę, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i tłuczemy ją za pomocą wałka, w ten sposób wtłoczymy do niego powietrze. Ciasto wyrabiamy jak najdłużej, następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy dość cienko i kroimy w paski (około 3-4 cm) i długość około 10 cm. Na środku paska robimy dziurkę i przewlekamy przez nią pasek ciasta formując faworki.
Faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiano. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *