Czas 40 minut Porcji 10 kcal : 330 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
W połowie porcji mleka mieszamy budyń wraz z 2 łyżkami cukru pudru, resztę mleka gotujemy, gdy zawrze wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnieje.
Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami – składniki:
1 budyń waniliowy
300 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
200 g ciasta francuskiego
2 jabłka
żółtko
Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami – sposób wykonania:
W połowie porcji mleka mieszamy budyń wraz z 2 łyżkami cukru pudru, resztę mleka gotujemy, gdy zawrze wlewamy budyń i mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy.
Francuskie ciasto lekko wałkujemy i wycinamy z niego 12 prostokątów którymi wylepiamy foremki do muffinek. Nakłuwamy widelcem. Każda taką muffinkę wyścielamy papierem do pieczenia i wsypujemy nieco grochu lub fasoli by obciążyć.
Następnie pieczemy około 10 minut w 190 stopniach C. Po wyjęciu muffinki studzimy a następnie napełniamy budyniem. Na wierzch kładziemy plasterki obranych i pokrojonych wcześniej jabłek.
Babeczki smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem, ponownie wkładamy do piekarnika aż uzyskają złoty kolor.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Smacznego!