Gofry chrupiące

Czas Wykonanie 35 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Smaczne, chrupiące gofry. Pamiętajmy, że przy pieczeniu gofrów ważna jest moc gofrownicy, musi być co najmniej 1200, inaczej gofry mogą wyjść niedostatecznie chrupiące.

Gofry chrupiące – składniki:

2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki mleka 3,5%
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
4 łyżki oleju
szczypta soli

ulubione dodatki: cukier puder, dżem, krem czekoladowy, bita śmietana

Gofry chrupiące – sposób wykonania:

Smaczne, chrupiące gofry. Pamiętajmy, że przy pieczeniu gofrów ważna jest moc gofrownicy, musi być co najmniej 1200, inaczej gofry mogą wyjść niedostatecznie chrupiące.
Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli a żółtka miksujemy z mąką, proszkiem i mlekiem oraz olejem.
Na koniec do masy dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Gofrownicę smarujemy masłem (tylko przy pierwszym gofrze), wylewamy ciasto, smażymy około 5 minut.

Jedna odpowiedź do “Gofry chrupiące”

  1. Gofry wspaniale, chrupiace i lekkie. Na pewno zagoszczą w jadłospisie – dzieciaki były zachwycone!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *