Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas Wykonanie 75 minut Porcji kcal : 110 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Ze wszystkim odmian gołąbków te tradycyjne, w sosie pomidorowym smakują mi najbardziej!

Gołąbki w sosie pomidorowym – składniki:

1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
2 torebeczki ryżu (lub dla fanów tradycyjnego gotowania około 1 szklanki ryżu)
1 kapusta (choć nie zużyjemy jej całej, resztę można zużyć na surówkę)
2 jajka
sól, pieprz
około 1 litra bulionu

sos pomidorowy:
puszka pomidorów – zmiksować blenderem
kilka łyżek koncentratu dla wzmocnienia smaku
pół szklanki śmietany
2 szklanki bulionu

Gołąbki w sosie pomidorowym – sposób wykonania:

Ze wszystkim odmian gołąbków te tradycyjne, w sosie pomidorowym smakują mi najbardziej!

Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie – ma być al dente gdyż dojdzie w trakcie obróbki cieplnej gołąbków.
Mięso mielimy, przyprawiamy, dodajemy jajka a następnie przestudzony ryż. Wyrabiamy masę.
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści myjemy, wycinamy głąb i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Sparzone liście staną się elastyczne dzięki czemu można w nie zawinąć masę mięsno-ryżową. Kapustę możemy też włożyć do mikrofalówki i podgrzać 2-3 minut – uzyskamy ten sam efekt jak podczas parzenia.
Te liście które zmiękły zdejmujemy z kapusty, następnie resztę ponownie wkładamy do wody. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości liści a więc około 12, proces przerywamy.
Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy na kształt gołąbka, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem, pieczemy około 1,5 godziny.
Po tym czasie z soku, koncentratu i śmietany robimy sos – wszystkie składniki łączymy ze sobą, którym zalewamy gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20-30 minut. Gołąbki w sosie pomidorowym podajemy gorące!

5 odpowiedzi do “Gołąbki w sosie pomidorowym”

  1. 1. kapusta, która zostanie po odjęciu liści na gołąbki, NIE NADAJE SIĘ NA SURÓWKĘ, bo jest z wody – lepiej wykorzystać ją do zupy
    2. zamiennikiem torebki z ryżem nie jest szklanka ryżu tylko 100g ryżu

  2. Ja uzywam kapusty wloskiej. Jest bardziej miekka i „zjadliwa”.Z wielkiego liscia
    robie cztery male golabki. Do nadzienia miesnego oprocz ryzu scieram nieco marchewki i selera. Jadwiga

  3. A ja zamiast ryżu dodaję kaszę jęczmienną, znakomite połączenie! Kiedyś zrobiłam to przez pomyłkę i tak nam zostało. Natomiast sos zaprawiam dodatkowo śmietaną 18%, pyszności!

  4. DO GOLABKOW, SCIERAM MARCHEWKE I PODSMAZAM NA MARGARYNIE , DODAJE OKOLO POL LITRA PRZECIERU POMIDOROWEGO, 5-6 LYZEK SMIETANY, SOLI DO SMAKU, WYMIESZC I ZALAC GOLABKI, GOTOWAC LUB UPIEC

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *