Czas 60 minut Porcji 4 kcal : 150 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku – składniki:
– 1/2 kg wołowiny /oczywiście najlepsza będzie polędwica/
– 2 łyżki mąki
– 100 ml oliwy z oliwek
– 4 ząbki czosnku
– 150 ml wytrawnego czerwonego wina
– 400 gram grzybów leśnych
– 2 liście laurowe
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 4 miękkie pomidory
– szczypta ziela angielskiego
– sól i pieprz
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku – sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę po czym soli, oprószamy pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem i mąką – wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie mięso smażymy na 3/4 ilości podanej w składnikach oliwy. Gdy kawałki mięsa zbrązowieją (po około 10-15 minutach), wyjmujemy je na osobny talerz. Oliwy nie wylewamy.
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę a marchew w plasterki.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, usuwamy pestki, pozostały miąższ kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy cebulę , marchew i grzyby.
Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie – dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy pomidory i wlewamy wino, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 15 minut.
Do warzyw dodajemy wcześniej podsmażone mięso, wszystko razem dusimy do miękkości.
Podajemy gorące, posypane rozmarynem.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.