Czas 35 minut Porcji 6 kcal : 160 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Danie, bez którego wielkanocny stół nie wyglądałby świątecznie. Mowa o jajkach faszerowanych.
Jajka faszerowane – składniki:
8 jajek
3 łyżki majonezu
3 łyżki serka topionego śmietankowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
sos majonezowo-jogurtowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
łyżka musztardy
sól, pieprz
Pomidory lub papryczka do dekoracji.
Jajka faszerowane – sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrajamy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka.
Do żółtek dodajemy majonez oraz serek topiony, wyciskamy przez praskę czosnek i za pomocą widelca całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masą wypełniamy białka (miejsce po żółtku). Można użyć szprycy do dekorowania tortów.
Sos: wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Nafaszerowane jajka układamy na półmisku i polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy wg uznania przekrojonymi pomidorkami, papryczką, szczypiorkiem.