Czas 40 minut Porcji 4 kcal : 180 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszna jajecznica na niecodzienne śniadanie, rodem z Hiszpanii. Potrawa jest bardzo sycąca, pikantna i kolorowa. Zachwyci niejednego porannego niejadka.
Jajka Flamenco – składniki:
– 4 jajka
– 150 gram salami
– pół żółtej papryki
– pół czerwonej papryki
– 2 ząbki czosnku
– cebula
– 400 gram pomidorów krojonych w puszce
– 100 gram zielonego groszku
– 100 gram fasoli szparagowej
– sól, pieprz czerwony, chili
Jajka Flamenco – sposób wykonania:
Pyszna propozycja na niecodzienne śniadanie, rodem z Hiszpanii. Potrawa jest bardzo sycąca, pikantna i kolorowa. Zachwyci niejednego porannego niejadka.
Obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Obieramy także czosnek. Usuwamy z papryki gniazda nasienne po czym kroimy paprykę w paski. Gdy salami mamy w całości – odkrawamy cztery cienkie plasterki, gdy salami mamy pokrojone – odkładamy 4 plasterki, a resztę kroimy w słupki.
Przeciskamy przez praskę czosnek i wraz z cebulą podsmażamy na patelni. Dodajemy do tego paprykę oraz pomidory. Wszystko smażymy przez około 1 – 2 minuty.
Kolejno dodajemy groszek, fasolkę oraz salami. Wszystko dusimy przez ok. 10 min. pod przykryciem. Dodajemy do smaku przyprawy.
Następnie wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia. W powstałej masie należy zrobić 4 dołki, do których wbijamy jajka.
W nagrzanym do 200 stopni C. piekarnika, wstawiamy naczynie i zapiekamy aż się zetną białka tak przez około 5 – 10 minut.
Gotową potrawę oprószamy czerwonym pieprzem. Serwujemy ze świeżym pieczywem.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.