Jajko w koszulce z tuńczykiem i pomidorami

Czas  20 minut Porcji kcal : 199 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Jajko w koszulce z tuńczykiem i pomidorami to świetny pomysł na śniadanie w poście lub efektowną przekąskę na imprezę.

Jajko w koszulce z tuńczykiem i pomidorami – składniki:

mieszanka sałat (z roszponką )75 g,
2 pomidory,
tuńczyk w puszce rozdrobniony 170g
pęczek szczypiorku
2 jajka,
sól, pieprz, sól ziołowa
pieprz kolorowy,
ocet winny 3 łyżki

Jajko w koszulce z tuńczykiem i pomidorami – sposób wykonania:

Taka sałatka to świetny pomysł na śniadanie w Poście.
Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na półmisku. Pomidora myjemy i kroimy w cienkie plastry, kładziemy na sałacie, solimy i pieprzymy. Szczypiorek siekamy. Na pomidorach układamy odsączonego z zalewy tuńczyka, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Czas na jajka w koszulce.

W dość dużym garnku zagotowujemy wodę (musi jej być sporo nawet 3/4 objętości garnka), wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Woda powinna mocno wrzeć. Jajko wbijamy do miseczki. Za pomocą łyżki mieszamy wodę tak, aby powstały okręgi, wówczas wlewamy jajko i znowu mieszamy ostrożnie wodę uważając, by białko owinęło żółtko.

W ten sposób jajko gotujemy około 2-3 minut, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na tuńczyku. Danie posypujemy solą ziołową i kolorowym pieprzem. Smacznego. Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *