Jak przygotować szparagi

Dowiedz się jak przygotować szparagi. Wyjaśniam krok po kroku jak wybrać odpowiednie szparagi, podpowiem jak je przechowywać oraz jak przygotować pyszne szparagi.

Kupując szparagi zwróć uwagę, by szparagi były sprężyste i jędrne, a ich końcówki były wilgotne – z świeżych szparagów po naciśnięciu wycieka sok. Potarte o siebie wydają skrzypienie. Sprawdź czy główki szparagów są zamknięte.
Białe szparagi musimy obrać ze skórki. Powinny więc być średniej grubości. Natomiast zielone szparagi nie obieramy mogą więc być cienkie.

Przechowywanie szparagów

Świeże szparagi przyrządzamy od razu po zakupie. Możemy je także, po owinięciu w wilgotną ściereczkę, przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu przez 3 dni.

Przygotowywanie szparagów

Przygotowywanie szparagów zaczynamy od ich umycia i osuszenia.
a) Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy jedynie zdrewniałe końcówki około 1/3 – 1/4 wielkości od dołu.
b) Białe szparagi obieramy od góry do dołu obieraczką do warzyw pozostawiając główki nie obierane. Czynność wykonujemy dokładnie, aby nie pozostawić włókien. Po obraniu obcinamy zdrewniałe końcówki ok 1/3 długości szparagi. Przy świeżych szparagach obcinamy mniejszą długość.

Gotowanie szparagów:

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru na stojąco w wysokim, wąskim garnku. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Zielone szparagi gotujemy krócej od białych. Odpowiednio 10 minut zielone oraz 15 minut białe. Czas gotowania będzie zależał od grubości szparagów. Widelcem sprawdzamy czy są już miękkie. Uważajcie by ich nie rozgotować bo będą się rozpadać. Dla ułatwienia by równo stały i równomiernie się gotowały możemy związać je nitką. Z racji, że główki są delikatne gotujemy szparagi tak, aby główki wystawały ponad poziom wody. Główki zmiękną pod wpływem pary

Jeśli niezjedzone szparagi chcemy ponownie spożyć możemy je podgrzać na parze w garnku nad gotująca się wodą. Ewentualnie odsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle.

Szparagi możemy także mrozić

Szparagi płuczemy suszymy i obieramy. Po czym bez blanszowania zamrażamy. W przyszłości wystarczy bez rozmrażanie wrzucić je do gotującej się wody.

Zastosowanie w kuchni szparagów

Jak już wspomniano może je podgrzać w w wodzie lub podsmażyć na patelni. Szparagi mogą być podawane same lub polane sosem. Szparagi możemy wykorzystywać do zup, sałatek, kremów.
Smacznego

5 odpowiedzi do “Jak przygotować szparagi”

  1. Zielone szparagi gotuję zawsze na średnim ogniu. Sprawdzam widelcem co jakiś czas. Jak widelec łatwo się wbija to znak, że są dobre. Czas gotowania to średnio 15 minut. Wszytko zależy od grubości i gatunku szparagów.

  2. Mieszkam w stolicy szparagów czyli w Limburgii. Tutaj białe szparagi obieramy ze skórki. Gotujemy je z dodatkiem soli i cukru. Podajemy szynką, pieczonymi ziemniakami oraz jajkiem na twardo. Można polać rozpuszczonym masłem lub Pinot Blanc.
    Smacznego.

  3. A ja nigdy nie jadłem szparagów chociaż słyszałem, że są pyszne. Musze w końcu spróbować! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *