Dobrej jakości mięso to nie tylko gwarancja smaku potraw, ale również zdrowia. Niestety o tym, że kupiliśmy kawałek nie pierwszej świeżości, najczęściej dowiadujemy się dopiero po powrocie do domu. Nieprzyjemny zapach informuje o tym, że mięso jest zepsute. Na szczęście istnieją sposoby, aby świeżość wołowiny i wieprzowiny sprawdzić, będąc w sklepie.
Gdzie kupować mięso?
Zanim przejdziemy do tego, czym charakteryzują się świeża wołowina i wieprzowina, warto sprawdzić, gdzie w ogóle należy kupować kawałki mięs. Otóż nie każdy sklep z mięsem daje gwarancję smaku i jakości. Jeśli wchodząc do środka, czujemy duszący zapach, lepiej w porę się wycofać. Mięso musi być też odpowiednio przechowywane, dlatego podejrzenie powinny wzbudzić elementy mięsne wyglądające tak, jakby od dłuższego czasu przebywały poza lodówką. Wołowiny i wieprzowiny lepiej nie kupować w marketach, które na ogół oferują mięso niskiej jakości. Zdecydowanie korzystniej robić zakupy w sprawdzonych sklepach, które pozyskują towar z ekologicznych gospodarstw. Na ogół jest on droższy, jednak mamy pewność, że będzie dobrze smakował.
Jak rozpoznać świeżą wołowinę?
Świeża wołowina ma intensywny, czerwony kolor. Podejrzenie powinny natomiast wzbudzić kawałki w kolorze brązowym lub różowym, które nie są naturalne dla tego gatunku. Blady kolor oznacza natomiast, że mięso wielokrotnie było moczone w solance celem odświeżenia. Mięso wołowe po naciśnięciu powinno zachować sprężystość. Warto przyjrzeć się bliżej cenie, która nie może być zbyt niska. Wołowina jest drogim gatunkiem, zwłaszcza jeśli mowa o jej najszlachetniejszych elementach. Dlatego sprzedawcy, którzy oferują ją “po kosztach”, na ogół handlują nieświeżym mięsem, którego po prostu chcą się pozbyć.
Czym charakteryzuje się świeża wieprzowina?
Wieprzowina ma kolor bladoróżowy, jednak niektóre elementy mogą przybierać delikatnie czerwoną barwę. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, kolor nie może być wyblakły, co świadczy o jego odświeżaniu. Najwyższej jakości mięso wieprzowe jest stosunkowo chude, dlatego nie powinno mieć przerostów tłuszczowych. Świeże kawałki są sprężyste, co można sprawdzić, próbując zanurzyć palec w środku. Ze względów sanitarnych klientów nie przeprowadzi testu samodzielnie, ale może poprosić o to sprzedawcę, który dysponuje rękawiczkami.
Czym się kierować, kupując wołowinę i wieprzowinę?
Zanim kupisz wołowinę lub wieprzowinę, sprawdź:
- kolor mięsa,
- zapach mięsa,
- skąd pochodzi produkt (informacji tej powinien udzielić sprzedawca),
- jaka jest struktura mięsa.
Dzięki temu od razu wiadomo, czy masz do czynienia ze świeżym, wartościowym produktem, czy też po powrocie do domu będziesz musiał go zutylizować. Warto wybrać sprawdzony sklep mięsny online, który oferuje najwyższej jakości kawałki z hodowli ekologicznych. Pamiętaj, że zakup nieświeżego mięsa to nie tylko strata pieniędzy. Jedząc tego typu produkty, narażasz się na poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego zawsze wybieraj tylko najwyższej jakości gatunki.
Artykuł partnerski.