Prawdziwy cukier waniliowy możesz w bardzo prosty sposób zrobić w domu. Potrzebować będziesz jedynie zwykłego cukru oraz laski wanilii. Kto raz spróbuje domowego cukru waniliowego już nigdy nie sięgnie pod cukier z torebki. Prawdziwy, domowy cukier waniliowy charakteryzuje się niesamowitym zapachem i smakiem. Jest tańszy i zdrowszy niż sklepowy. Kaloryczność 380 kcal w 100g. Domowy cukier waniliowy to podstawowy dodatek do deserów, który musisz obowiązkowo mieć w swojej kuchni.
Jak zrobić domowy cukier waniliowy? Poznaj mój sprawdzony przepis
Aby zrobić prawdziwy cukier waniliowy potrzebować będziesz jedynie 2 składników:
- laska wanilii
- 1 szklanka drobnego cukru
Zobacz jak krok po kroku wykonać cukier waniliowy.
Krok 1. Cukier wsypuję do szczelnie zamykanego pojemnika. Jeśli masz cukier o grubszych kryształkach to zblenderuj go na drobniejsze ziarna.
Krok 2. Laskę wanilii kładziemy na desce do krojenia i przekrawam wzdłuż 1 stronę skórki za pomocą ostrego nożyka.
Za pomocą łyżeczki, albo tępą strona noża zeskrobuję nasiona i mieszam z cukrem np. za pomocą widelca.
Oskrobaną laskę wanilii tnę na kilka części i umieszczam wewnątrz cukru.
Krok 3. Pojemnik (np słoik i nakrętka) z cukrem i wanilią zamykam i kilkukrotnie wstrząsam do lepszego wymieszania aromatu.
Teraz smutna wiadomość ;). Nasz pyszny i aromatyczny cukier będzie dobry do użycia dopiero po 2 tygodniach. W tym czasie kilka razy należy cukier z wanilią wymieszać, aby równomiernie chłonął aromat i nie zbrylał się od wilgoci wanilii. Domowy cukier waniliowy będzie lekko szary. Jest normalny objaw po kontakcie z wanilią. Po około 2 tygodniach możesz używać domowego cukru jako dodatek do pysznych ciast i wielu deserów np domowego budyniu waniliowego
Jeśli chcesz możesz po dodaniu nasion i pokrojonej laski wanilii do cukru, całość zblenderować. Uzyskasz buro szary kolor cukru, ale o wyrazistszym aromacie wanilii.
Jak używać cukru waniliowego. Poznaj mój przelicznik
Laskę wanilii można używać zamiast sklepowego cukru wanilinowego, pasty lub ekstraktu.
Przelicznik:
1 laska z wanilii = 2 łyżeczki pasty = 4 łyżeczki ekstraktu
Sklepowy cukier wanilinowy z torebki zastępuję domowym cukrem waniliowy w proporcjach 3/4 zwykłego cukru oraz 1/4 domowego cukru waniliowego. Generalnie wszytko zależy od potrawy. Przykładowo do budyniu waniliowego można dać z podanej proporcji. Natomiast do babki waniliowej lub sernika daję więcej domowego cukru waniliowego, aby podkreślić aromat wanilii. Do potraw gdzie wanilia jest jednym z dodatków np. w cieście czekoladowym dodaję mniej, ponieważ wanilia i tak zniknie w smaku czekolady.
Czym się różni cuker wanilinowy od cukru waniliowego?
Pomysłowość ludzka nie zna granic. Producenci grają na naszej niewiedzy i czyhają na brak uwagi. Jajka z chowu klatkowego sprzedawane są jako bio, pod zbieżną i sprawdzając w błąd nazwą Bjo. Podobnie jest z cukrem wanilinowym. Na pierwszy rzut oka ta sama nazwa, a w środku wanilina – syntetyczny dodatek, który obok wanilii nawet nie leżał. Proceder wprowadzania konsumentów w błąd trwa latami i nic nie wskazuje na wymuszenie zmiany nazwy wprowadzającej w błąd.
Cukier wanilinowy w swoim składzie posiada wanilinę lub etylowanilinę. Laski wanilii posiadają zaledwie około 1 % waniliny. Wanilia zaraz po safranie i kardamonie jest najdroższą przyprawą na świecie. Dlatego, aby zaspokoić światowe zapotrzebowanie na wanilinę uzyskuje się ją syntetycznie.
Teoretycznie oba produkty różni 1 litera n, w praktyce chodzi o nasze zdrowie. Syntetyczna wanilina widnieje w rejestrze NIH jako niebezpieczny dla zdrowia związek chemiczny! Odpowiada za podrażnienia skóry, zmiany pigmentacyjne oraz egzemę. Dlatego zamiast syntetycznego cukru wanilinowego stwórz swój własny domowy z naturalnych składników. Wanilia ma działanie pobudzające, wzmacnia serce i pozytywnie oddziaływanie na psychikę.