Jak zrobić prawdziwy cukier waniliowy. Czym się różni od cukru wanilinowego?

Prawdziwy cukier waniliowy możesz w bardzo prosty sposób zrobić w domu. Potrzebować będziesz jedynie zwykłego cukru oraz laski wanilii. Kto raz spróbuje domowego cukru waniliowego już nigdy nie sięgnie pod cukier z torebki. Prawdziwy, domowy cukier waniliowy charakteryzuje się niesamowitym zapachem i smakiem. Jest tańszy i zdrowszy niż sklepowy. Kaloryczność 380 kcal w 100g. Domowy cukier waniliowy to podstawowy dodatek do deserów, który musisz obowiązkowo mieć w swojej kuchni.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy? Poznaj mój sprawdzony przepis

Aby zrobić prawdziwy cukier waniliowy potrzebować będziesz jedynie 2 składników:

  • laska wanilii
  • 1 szklanka drobnego cukru

Zobacz jak krok po kroku wykonać cukier waniliowy.

Krok 1. Cukier wsypuję do szczelnie zamykanego pojemnika. Jeśli masz cukier o grubszych kryształkach to zblenderuj go na drobniejsze ziarna.

Rozdrabnianie cukru za pomocą blendera.
Rozdrabnianie cukru za pomocą blendera.

Krok 2. Laskę wanilii kładziemy na desce do krojenia i przekrawam wzdłuż 1 stronę skórki za pomocą ostrego nożyka.

Laska wanilii po rozkrojeniu
Laska wanilii po rozkrojeniu.

Za pomocą łyżeczki, albo tępą strona noża zeskrobuję nasiona i mieszam z cukrem np. za pomocą widelca.

Za pomocą łyżeczki lub tępej strony noża wyskrobuję nasiona wanilii.
Za pomocą łyżeczki lub tępej strony noża wyskrobuję nasiona wanilii.

Oskrobaną laskę wanilii tnę na kilka części i umieszczam wewnątrz cukru.

Krok 3. Pojemnik (np słoik i nakrętka) z cukrem i wanilią zamykam i kilkukrotnie wstrząsam do lepszego wymieszania aromatu.

Cukier z wanilią odstawiam na 2 tygodnie. Mieszam całość co kilka dni.
Cukier z wanilią odstawiam na 2 tygodnie. Mieszam całość co kilka dni.

Teraz smutna wiadomość ;). Nasz pyszny i aromatyczny cukier będzie dobry do użycia dopiero po 2 tygodniach. W tym czasie kilka razy należy cukier z wanilią wymieszać, aby równomiernie chłonął aromat i nie zbrylał się od wilgoci wanilii. Domowy cukier waniliowy będzie lekko szary. Jest normalny objaw po kontakcie z wanilią. Po około 2 tygodniach możesz używać domowego cukru jako dodatek do pysznych ciast i wielu deserów np domowego budyniu waniliowego

W sprzedaży dostępne są także puste laski wanilii bez ziarenek. Można je także użyć. Wówczas zmniejszamy w przepisie ilość cukru o połowę. Zamiast laski wanilii możesz także użyć sproszkowanej wanilii, ale to nie to samo co świeża wanilia.

Jeśli chcesz możesz po dodaniu nasion i pokrojonej laski wanilii do cukru, całość zblenderować. Uzyskasz buro szary kolor cukru, ale o wyrazistszym aromacie wanilii.

Jak używać cukru waniliowego. Poznaj mój przelicznik

Laskę wanilii można używać zamiast sklepowego cukru wanilinowego, pasty lub ekstraktu.
Przelicznik:
1 laska z wanilii = 2 łyżeczki pasty = 4 łyżeczki ekstraktu

Sklepowy cukier wanilinowy z torebki zastępuję domowym cukrem waniliowy w proporcjach 3/4 zwykłego cukru oraz 1/4 domowego cukru waniliowego. Generalnie wszytko zależy od potrawy. Przykładowo do budyniu waniliowego można dać z podanej proporcji. Natomiast do babki waniliowej lub sernika daję więcej domowego cukru waniliowego, aby podkreślić aromat wanilii. Do potraw gdzie wanilia jest jednym z dodatków np. w cieście czekoladowym dodaję mniej, ponieważ wanilia i tak zniknie w smaku czekolady.

Czym się różni cuker wanilinowy od cukru waniliowego?

Pomysłowość ludzka nie zna granic. Producenci grają na naszej niewiedzy i czyhają na brak uwagi. Jajka z chowu klatkowego sprzedawane są jako bio, pod zbieżną i sprawdzając w błąd nazwą Bjo. Podobnie jest z cukrem wanilinowym. Na pierwszy rzut oka ta sama nazwa, a w środku wanilina – syntetyczny dodatek, który obok wanilii nawet nie leżał. Proceder wprowadzania konsumentów w błąd trwa latami i nic nie wskazuje na wymuszenie zmiany nazwy wprowadzającej w błąd.

Cukier wanilinowy w swoim składzie posiada wanilinę lub etylowanilinę. Laski wanilii posiadają zaledwie około 1 % waniliny. Wanilia zaraz po safranie i kardamonie jest najdroższą przyprawą na świecie. Dlatego, aby zaspokoić światowe zapotrzebowanie na wanilinę uzyskuje się ją syntetycznie.

Teoretycznie oba produkty różni 1 litera n, w praktyce chodzi o nasze zdrowie. Syntetyczna wanilina widnieje w rejestrze NIH jako niebezpieczny dla zdrowia związek chemiczny! Odpowiada za podrażnienia skóry, zmiany pigmentacyjne oraz egzemę. Dlatego zamiast syntetycznego cukru wanilinowego stwórz swój własny domowy z naturalnych składników. Wanilia ma działanie pobudzające, wzmacnia serce i pozytywnie oddziaływanie na psychikę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *