Kaczka pieczona z jabłkami - składniki:

1 kaczka patroszona
sól, pieprz
majeranek
2 jabłka
rękaw do pieczenia

Kaczka pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Prosty sposób na pyszną kaczkę pieczoną z jabłkami.
Dzień wcześniej kaczkę myjemy, obsypujemy sola i pieprzem oraz obficie majerankiem, zostawiamy na całą noc pod przykryciem w chłodnym miejscu.
Na drugi dzień obieramy jabłka, obsypujemy je majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Kaczkę umieszczamy w rękawie do pieczenia, jeśli zostały nam jakieś jabłka gdyż nie zmieściły się w środku kaczki to również wkładamy je do rękawa wraz z kaczką.
Kaczkę pieczemy 2 godziny, w termoobiegu w temperaturze 180 stopni C.
Kaczkę przed przyrządzeniem możemy tez po porcjować na kawałki i obłożyć jabłkami.
Poleć przepis znajomemu