Czas 65 minut Porcji 4 kcal : 55 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Kapuśniak z młodej kapusty – składniki :
rosół :
2 żeberka wieprzowe
2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
pół główki kapusty
100 g boczku wędzonego
1 cebula
sol, pieprz, kminek (do smaku)
Kapuśniak z młodej kapusty – sposób wykonania :
Żeberka myjemy, zalewamy odrobiną (tak aby tylko przykryć) zimnej wody i gotujemy, po zagotowaniu wodę zlewamy, żeberka płuczemy i ponownie zalewamy zimną wodą (około 3 litry), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, solimy, gotujemy do momentu aż żeberka będą pół miękkie.
W tym czasie szatkujemy kapustę i ścieramy na tarce warzywnej obrane jarzyny: marchewkę, selera i pietruszkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, boczek również kroimy w kostkę i rumienimy na patelni, dodajemy cebulą a gdy się zeszkli – kapustę i resztę warzyw, całość dusimy około 10 minut.
Gdy żeberka będą jeszcze lekko twardawe dodajemy warzywa z patelni i dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie, na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Kapuśniak możemy też przyprawić koncentratem pomidorowym.
Podoba mi się, chociaż robie inaczej lepiej.
Wygląda apetycznie !