Kapuśniak z młodej kapusty

Czas 65 minut Porcji kcal : 55 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Kapuśniak z młodej kapusty – składniki :

rosół :
2 żeberka wieprzowe
2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie

pół główki kapusty
100 g boczku wędzonego
1 cebula
sol, pieprz, kminek (do smaku)

Kapuśniak z młodej kapusty – sposób wykonania :

Żeberka myjemy, zalewamy odrobiną (tak aby tylko przykryć) zimnej wody i gotujemy, po zagotowaniu wodę zlewamy, żeberka płuczemy i ponownie zalewamy zimną wodą (około 3 litry), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, solimy, gotujemy do momentu aż żeberka będą pół miękkie.
W tym czasie szatkujemy kapustę i ścieramy na tarce warzywnej obrane jarzyny: marchewkę, selera i pietruszkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, boczek również kroimy w kostkę i rumienimy na patelni, dodajemy cebulą a gdy się zeszkli – kapustę i resztę warzyw, całość dusimy około 10 minut.
Gdy żeberka będą jeszcze lekko twardawe dodajemy warzywa z patelni i dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie, na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Kapuśniak możemy też przyprawić koncentratem pomidorowym.

Jedna odpowiedź do “Kapuśniak z młodej kapusty”

  1. Podoba mi się, chociaż robie inaczej lepiej.
    Wygląda apetycznie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *