Czas Wykonanie 25 minut Porcji 1 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Nigdy nie udało mi się kupić tak smacznej kapusty jak pamiętałam z czasów dzieciństwa a była to kapusta własnej, domowej roboty.
Kapusta kiszona – składniki:
1kg kapusty
2 dag soli
1 marchewka
kminek ( na tak niewielką proporcję wystarczy szczypta)
Kapusta kiszona – sposób wykonania:
Nigdy nie udało mi się kupić tak smacznej kapusty jak pamiętałam z czasów dzieciństwa a była to kapusta własnej, domowej roboty.
Ponieważ używam kapusty nie tylko jako surówki do obiadu ale także jako dodatek do wielu potraw podjęłam wyzwanie by zrobić kapustę samodzielnie i przyznam – żadna filozofia.
Przed zrobieniem kapusty kiszonej warto nabyć (niedużą) szatkownicę (dostępna w każdym sklepie gospodarskim), znacznie to ułatwi nasza pracę. Tak więc kapustę szatkujemy a marchewkę (obraną) ścieramy an dużych oczkach do warzyw. Poszatkowaną kapustę mieszamy z solą, po czym układamy w garnku (jeszcze lepiej – w glinianym garnku) i ubijamy wałkiem do ciasta do momentu aż pojawi się sok. Gdy tak się stanie do kapusty dodajemy marchewkę oraz kminek, mieszamy.
Kapustę przechowujemy w temperaturze pokojowej przez około 2 tygodnie (raz dziennie nakłuwamy ją nożem w celu ujścia gazów), następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. Tak przygotowana kapusta jest dobrze zabezpieczona przed zepsuciem.