Kapusta z grochem

Czas 30 minut Porcji kcal : 107 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Ciekawy przepis na kapustę z grochem lub jak kto woli groch z kapustą jako jedną z 12 potraw wigilijnych. Szybka i prosta w wykonaniu potrawa.

Kapusta z grochem – składniki:

1,5 kg kiszonej kapusty
2,5 szklanki połówek grochu
Łyżeczka ziarenek kolorowego pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Cebula
Smalec
3 łyżki mąki
Sól, pieprz do smaku
Majeranek i szczypta cząbru
Woda z pod kapusty do rozprowadzenia zasmażki

Kapusta z grochem – sposób wykonania:

Ciekawy przepis na kapustę z grochem lub jak kto woli groch z kapustą jako jedną z 12 potraw wigilijnych. Szybka i prosta w wykonaniu potrawa.

Groch wypłukać i kilka godzin moczyć, następnie ugotować do miękkości, tak aby się nie rozpadł. Kapustę w kilku miejscach pokroić, aby nam się nie ciągnęła dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i gotować z dodatkiem ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liśćmi laurowymi.

Odcedzony groch i kapustę (zostawiamy kilka łyżek wywaru z pod kapusty) mieszamy, i przygotowujemy zasmażkę; na rozgrzanym smalcu smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, Gdy się zarumieni, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy (musi być odpowiednia ilość tłuszczu, inaczej zrobi nam się klucha), mąka powinna się lekko zarumienić. Zasmażkę podlewamy pozostawionym wywarem.

Całość łączymy z kapustą i grochem. Ciepłe danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem cząbrem i majerankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.