Czas 40 minut Porcji 6 kcal : 45 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Rodzinny przepis na kapustę z grzybami, który gorąco polecam. Kapusta z grzybami to bardzo prosta i smaczna potrawa.
Kapusta z grzybami – składniki:
1 kg kiszonej kapusty
Kilka kulek ziela angielskiego i ziarenek pieprzu
40 g suszonych mieszanych grzybów leśnych
Cebula
Sól , pieprz
Olej
2 łyżki mąki
Kapusta z grzybami – sposób wykonania:
Rodzinny przepis na kapustę z grzybami, który gorąco polecam. Kapusta z grzybami to bardzo prosta i smaczna potrawa.
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na kilka godzin, jeśli mamy całe kapelusze pozostawiamy je namoczone przez całą noc. Następnie gotujemy często do nich zaglądając, 15-20 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Większe kapelusze kroimy.
Kapustę dokładnie płuczemy, i gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i ziarenek pieprzu. Odcedzamy i łączymy z grzybami. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli wsypujemy do niej mąkę którą smażymy tak długo aż się lekko zarumieni (musi stracić smak surowizny).
Zasmażkę dokładnie mieszamy z kapustą i grzybami. Przyprawiamy do smaku