Karkówka pieczona po cygańsku

Czas 65 minut Porcji kcal : 345 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Karkówka pieczona po cygańsku – składniki:

1 kg ładnej karkówki
30 dag żółtego sera
3 spore cebule
mały słoik majonezu
mały słoik keczupu
sól, pieprz, majeranek

Karkówka pieczona po cygańsku – sposób wykonania:

Dzień wcześniej karkówkę myjemy i porcjujemy na plastry, każdy plaster rozbijamy oraz przyprawiamy solą i pierzem, zalewamy keczupem i mieszamy tak aby dobrze pokrył mięso, odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym : kładziemy na przemian plastry karkówki, krążki cebuli, posypujemy żółtym serem i smarujemy odrobiną majonezu – aż do wyczerpania składników.

Całość przykrywamy i pieczemy 1 -1,20h aż mięso będzie miękki, 20 minut przed końcem pieczenia mięso możemy odkryć by pięknie się zrumieniło.

Jedna odpowiedź do “Karkówka pieczona po cygańsku”

  1. Świetna karkówka. Blog z kopalnią świetnych, prostych i niedrogich przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *