Karkówka pieczona z warzywami

Czas 55 minut Porcji kcal : 290 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Karkówka pieczona z warzywami – składniki :

1 kg ładnej karkówki
5 cebul
5 dużych marchewek
40 dag sera żółtego
sól, pieprz, przyprawa do grilla
mały słoiczek majonezu, keczupu i musztardy

Karkówka pieczona z warzywami – sposób wykonania :

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grilla, wstawiamy na noc do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach, podobnie ścieramy ser żółty.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy na dnie plastry mięsa, smarujemy je keczupem, na to kładziemy cebulę i marchewkę które polewamy majonezem i musztardą (niezbyt gruba warstwa), na całość sypiemy żółty ser.
Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę i 10 minut, następnie odkrywamy i pieczemy dodatkowe 20 minut aż ser się zrumieni. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *