Karp w migdałach

Czas 35 minut Porcji kcal : 200 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pomysł na smażonego karpia w migdałach, którego przyrządzam na Wigilię. Potrawa corocznie wywołuje zachwyt podniebienia naszych wigilijnych gości.

Karp w migdałach – składniki:

1 karp wielkości około 1,2 kg (lub około 0,7 kg płatów z ryby)
opakowanie płatków migdałowych
1 jajko
cytryna
mąka
sól, pieprz
olej +łyżka masła do smażenia

Karp w migdałach – sposób wykonania:

Pomysł na smażonego karpia w migdałach, którego przyrządzam na Wigilię. Potrawa corocznie wywołuje zachwyt podniebienia naszych wigilijnych gości – podstawa to jednak zakup odpowiedniego karpia. Najlepsze są w przedziale 1,2 kg – 1,7 kg.

Ważne abyśmy kupili karpia z dobrego źródła od lokalnych sprzedawców – nie z promocji marketowych, gdzie zamiast mięsa karpia kupimy „mięsopodobną mazie karpiową”. Karpia pozbawiamy łusek, patroszymy, odcinamy głowę, kroimy na mniejsze kawałki. Możemy też użyć gotowych płatów.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy sola i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie kawałki ryby obtaczamy w mące a następnie w jajku i migdałach. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podajemy natychmiast.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *