Keks

Czas 80 minut Porcji kcal : 324 kalorii/100 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Musicie spróbować mojej drugiej wersji keksa – ciasta, które szybko znika z talerza.

Keks – składniki:

20 dag masła lub margaryny
15 dkg cukru
Opakowanie cukru waniliowego
Skórka i sok otarta z cytryny
Szczypta soli
2 jajka
25 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml kwaśnej śmietany
25 dkg bakalii

Keks – sposób wykonania:

Musicie spróbować mojej drugiej wersji keksa – ciasta, które szybko znika z talerza.

Masło za pomocą miksera utrzeć z cukrem, i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli.

Gdy masa będzie puszysta, dodać sok, i skórkę otartą z cytryny, wbijać kolejno jajka. W trakcie ucierania wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać śmietanę, i ponownie miksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką oprószone mąka bakalie.


Ciasto przelać do podłużnej foremki.
Piec 60 minut, w 180stC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.