Czas 80 minut Porcji 8 kcal : 324 kalorii/100 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Musicie spróbować mojej drugiej wersji keksa – ciasta, które szybko znika z talerza.
Keks – składniki:
20 dag masła lub margaryny
15 dkg cukru
Opakowanie cukru waniliowego
Skórka i sok otarta z cytryny
Szczypta soli
2 jajka
25 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml kwaśnej śmietany
25 dkg bakalii
Keks – sposób wykonania:
Musicie spróbować mojej drugiej wersji keksa – ciasta, które szybko znika z talerza.
Masło za pomocą miksera utrzeć z cukrem, i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli.
Gdy masa będzie puszysta, dodać sok, i skórkę otartą z cytryny, wbijać kolejno jajka. W trakcie ucierania wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać śmietanę, i ponownie miksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką oprószone mąka bakalie.
Ciasto przelać do podłużnej foremki.
Piec 60 minut, w 180stC.