Keks pieczarkowy

Czas 40 minut Porcji kcal : 236 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Keks pieczarkowy – czyli hybryda ciasta i chleba. Żółtka ucieramy z masłem. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.

Keks pieczarkowy – składniki:

Składniki na ciasto :
0,5 kostki masła
4 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
25 dag pieczarek
2 cebule
100 g sera żółtego
100 g wędliny np. parówki
1 czerwona papryka
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
szczypta soli
3 łyżki oleju

Keks pieczarkowy – sposób wykonania:

Keks pieczarkowy – czyli hybryda ciasta i chleba. Żółtka ucieramy z masłem. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ser tarkujemy na dużych oczkach, wędlinę oraz obraną cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pieczarki, chwilkę smażymy aż woda odparuje.

następnie pieczarki studzimy, gdy będą zimne wraz z papryką i wędliną oraz serem dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Całość przed wymieszaniem doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Pieczemy 50 min. w temp. 180C.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.