Keks z bakaliami

Czas 80 minut Porcji 12 kcal : 375 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny keks z bakaliami, który jest moim ulubionym ciastem na święta wigilijne. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem.

Keks z bakaliami – składniki:

2 jajka
250 g mąki tortowej
150 g cukru
1/2 kostki masła
Cukier waniliowy lub aromat
Łyżeczka rumu
4 łyżki mleka
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Mieszanka keksowa, suszone owoce, orzechy
Cukier puder do posypania gotowego ciasta

Keks z bakaliami
Świąteczny keks z bakaliami.

Keks z bakaliami – sposób wykonania:

Pyszny keks z bakaliami, który jest moim ulubionym ciastem na święta wigilijne. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka, i powoli wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodajemy rum, olejek i mleko.

Mieszankę keksową obsypujemy mąką, aby je całe pokryła, dzięki temu nie opadną. Delikatnie mieszamy z ciastem. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą podłużnej foremki keksowej Pieczemy w temperaturze 180 st.C. ok. 60 minut. Upieczony keks posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *