Czas Wykonanie 35 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Bardzo lubię kluski śląskie, podane z mięsem i surówkę, z duża ilością sosu. Oczywiście nie można w tym momencie myśleć o liczeniu kalorii.
Kluski śląskie – składniki:
1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Kluski śląskie – sposób wykonania:
Bardzo lubię kluski śląskie, podane z mięsem i surówkę, z duża ilością sosu. Oczywiście nie można w tym momencie myśleć o liczeniu kalorii.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy i natychmiast gnieciemy lub mielimy w maszynce. Studzimy, do przestudzonych dodajemy obie mąki i jajka oraz sól (na podaną ilość około 1 płaskiej łyżeczki).
Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto następnie dzielimy na kilka mniejszych części a z każdej na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałek, wałek kroimy na równe części.
Każdą część bierzemy w dłoni i formujemy coś na kształt kotlecik z tym, ze za pomocą palca robimy wgłębienie w środku.
Kluski śląskie gotujemy od razu, wrzucamy na wrzącą osoloną wodą, gdy wypłyną gotujemy jeszcze około 4-5 minut (w zależności od wielkości), podajemy z rumianą cebulką lub mięsem i sosem.
Kluski śląskie możemy zamrażać, robimy to tak samo jak pierogi – na tacce, następnie po zamrożeniu zdejmujemy z tacki i wrzucamy do woreczka.