Czas 20 minut Porcji 4 kcal : 175 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami – składniki:
– 1/2 kg twarogu
60 gram masła
2 jajka
80 gram kaszy manny
40 gram mąki
szczypta soli
Dodatkowo :
50 gram orzechów pecan
2 łyżki masła
Sos :
– 150 gram świeżej żurawiny
– laska wanilii
– 40 gram cukru
– 75 ml soku żurawinowego „Paola”
– łyżka mąki kukurydzianej
Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami – sposób wykonania:
Knedle : twaróg rozcieramy za pomocą łyżki, dodajemy masło, 2 jajka, kaszę oraz sól i trochę mąki. Całość dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy knedliki, robimy to dłońmi oprószonymi w mące (ciasto nie będzie się lepić). Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5-7 minut na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sitku.
Sos: do garnka wkładamy żurawiny, z rozciętej laski wanilii wyjmujemy ziarenka i wrzucamy do żurawin. Wsypujemy cukier i dodajemy sok, całość gotujemy 10 minut.
W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę kukurydzianą, dodajemy do sosu żurawinowego i dokładnie mieszamy. Gdy masa się zagotuje studzimy ją.
Orzechy siekamy drobniutko i podsmażamy na maśle. Uprażonymi posypujemy knedle które podajemy z sosem żurawinowym.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.