Kokosanki

Czas 30 minut Porcji kcal : 404 kalorie/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne mocno kokosowe ciasteczka. Dużo lepsze od kupnych. Doskonale nadają się do kawy czy herbaty.

Kokosanki – składniki:

25 dkg wiórków kokosowych
łyżka mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
50 gram masła
2 białka
szczypta soli

Kokosanki – sposób wykonania:

Pyszne mocno kokosowe ciasteczka. Dużo lepsze od kupnych. Doskonale nadają się do kawy czy herbaty.

Zaczynamy od rozpuszczenia w garnuszku masła. Kolejno dodajemy 8 łyżek cukru i podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania białek dodajemy mąkę oraz pozostałe 4 łyżki cukru.

Powstałą pianę delikatnie łączymy z masą wiórek kokosowych. Z tak powstałej masy formujemy małe ciasteczka – przybliżona wielkość włoskiego orzecha. Aby łatwo formułować ładne ciasteczka co jakiś czas zwilżamy dłonie w wodzie.

Z podanych składników otrzymamy kokosanki na 2 blaszki. Nasze blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nich ciasteczka kokosanki. Blaszki z kokosankami wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 15 minut. C
Po tym czasie kokosanki lekko się zarumienią i będą gotowe. Smacznego.

8 odpowiedzi na “Kokosanki”

  1. Dzień dobry.
    Czy użyła Pani zwykłego cukru czy cukru pudru. Już raz robiłam kokosanki z tego przepisu i wyszły super ale zapomniałam jakiego użyłam.
    Pozdrawiam Henrieta Syga

  2. Zwykły cukier biały. „Kolejno dodajemy 8 łyżek cukru i podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. ” nie ma różnicy jakiego damy cukru, bo i tak się rozpuści podczas podgrzewania.

    Podczas ubijania białek jeśli Pani chce, można dać cukru pudru: „Pod sam koniec ubijania białek dodajemy mąkę oraz pozostałe 4 łyżki cukru.”

  3. Witam ponownie. Nie wiem co robię źle ale nie potrafię doprowadzić do rozpuszczlenia cukru. Robi mi się karmel. Podgrzewam na bardzo małym ogniu. Dodawałam po dwie łyżki cukru i też źle. Może ma Pani jakiś swój sposób. Przepraszam że zawracam głowę. Pozdrawiam.

  4. Pani Ewo, tak na prawdę cukier jakiego używa się ma znaczenie – gdybyśmy dali tyle samo łyżek cukru pudru co zwykłego ciastka wyszłyby dużo słodsze, ponieważ zwykły cukier ma większą objętość od pudru, zatem szklanka cukru zwykłego od szklanki cukru pudru różni się ilością.

  5. Magdaleno jest dokładnie odwrotnie, jak piszesz. Proszę zrobić eksperyment i zmielić szklankę cukru. Otrzyma Pani 1 i 3/4 szklanki cukru pudru. Analogicznie 1 łyżka cukru to 1 i 3/4 łyżki cukru pudru. Wynika z tego, że cukru pudru należy dodać o 75% więcej by uzyskać tą samą słodkość.
    Pudru dodaje się do mas, gdzie zależy nam na szybkim wymieszaniu.

    Tyle w teorii, a w praktyce poczucie smaku słodkości jest u każdego inne.

  6. Henrieta. W opisie jest „Zaczynamy od rozpuszczenia w garnuszku masła. Kolejno dodajemy 8 łyżek cukru i podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą”
    Najpierw rozpuszczam masło na małym ogniu i dodaję cukier. Całość na małym ogniu podgrzewam, aż się rozpuści. Karmel by się zrobił, jakbyśmy sam cukier rozpuszczały, a tu jest masło i ładnie się rozpuszcza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *