Kokosanki

Czas 30 minut Porcji kcal : 404 kalorie/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne mocno kokosowe ciasteczka. Dużo lepsze od kupnych. Doskonale nadają się do kawy czy herbaty.

Kokosanki – składniki:

25 dkg wiórków kokosowych
łyżka mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
50 gram masła
2 białka
szczypta soli

Kokosanki – sposób wykonania:

Pyszne mocno kokosowe ciasteczka. Dużo lepsze od kupnych. Doskonale nadają się do kawy czy herbaty.

Zaczynamy od rozpuszczenia w garnuszku masła. Kolejno dodajemy 8 łyżek cukru i podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania białek dodajemy mąkę oraz pozostałe 4 łyżki cukru.

Powstałą pianę delikatnie łączymy z masą wiórek kokosowych. Z tak powstałej masy formujemy małe ciasteczka – przybliżona wielkość włoskiego orzecha. Aby łatwo formułować ładne ciasteczka co jakiś czas zwilżamy dłonie w wodzie.

Z podanych składników otrzymamy kokosanki na 2 blaszki. Nasze blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nich ciasteczka kokosanki. Blaszki z kokosankami wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 15 minut. C
Po tym czasie kokosanki lekko się zarumienią i będą gotowe. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *