Kokosowy Pijak – składniki:
Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki maku
0,5 szklanki wiórek kokosowych
Masa:
pół litra mleka
3 żółtka
1 budyń
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
kostka masła
Wierzch:
3/4 szklanki wódki
opakowanie okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa
Kokosowy Pijak – sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Następnie wsypujemy kokos i mak, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę nasmarowana masłem i wysypaną bułką, piecze my 25 minut w 160 stopniach C.
W 3/4 szklanki mleka mieszamy budyń, żółtka, obie mąki, pozostałe mleko gotujemy gdy zawrze wlewamy nasza miksturę i energicznie mieszamy do momentu aż zrobi się gęsty budyń. Budyń studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce budyniu, ucierając aż do jego wyczerpania.
Masę wykładamy na upieczony wcześniej spód. Na masę natomiast układamy nasączone w wódce biszkopty, całość polewamy polewą czekoladową.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.