Czas 30 minut Porcji 4 kcal : 60 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny kompot z truskawek. Zachowa smak truskawek zimą.
Kompot truskawkowy – składniki:
Z podanych proporcji wychodzi 12 słoików o pojemności około 600 ml .
– 3 kg truskawek
– 3 litry wody
– 800 kg cukru
Kompot truskawkowy – sposób wykonania:
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, następnie szypułkujemy – w takiej kolejności ponieważ inaczej owoce naciągną wodę i staną się kwaśne.
Następnie truskawki umieszczamy w słoikach do 3/4 wysokości.
Wodę gotujemy z cukrem aż się rozpuści, gorącą zalewę wlewamy d słoików i zakręcamy.
Zainspirowałaś mnie tym kompotem. Nie wiedziałam ze nie wolno szypułkować przed myciem zawsze robiłam odwrotnie 🙂
dO TRUSKAWEK :KOMPOTOW LUB DZEMOW,DODAJEMY SOK I OTARTA SKORKE CYTRYNY NP.3KG TRUSKAWEK CALA CYTRYNA ,+OTARTA SKORKA +CUKIER W/G UZNANIA TJ.NA DZEM,NA KOMPOT DODAJEMY POLOWKE CYTRYNY