Kompot truskawkowy

Czas 30 minut Porcji kcal : 60 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszny kompot z truskawek. Zachowa smak truskawek zimą.

Kompot truskawkowy – składniki:

Z podanych proporcji wychodzi 12 słoików o pojemności około 600 ml .

– 3 kg truskawek
– 3 litry wody
– 800 kg cukru

Kompot truskawkowy – sposób wykonania:

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, następnie szypułkujemy – w takiej kolejności ponieważ inaczej owoce naciągną wodę i staną się kwaśne.

Następnie truskawki umieszczamy w słoikach do 3/4 wysokości.

Wodę gotujemy z cukrem aż się rozpuści, gorącą zalewę wlewamy d słoików i zakręcamy.

2 odpowiedzi na “Kompot truskawkowy”

  1. Zainspirowałaś mnie tym kompotem. Nie wiedziałam ze nie wolno szypułkować przed myciem zawsze robiłam odwrotnie 🙂

  2. dO TRUSKAWEK :KOMPOTOW LUB DZEMOW,DODAJEMY SOK I OTARTA SKORKE CYTRYNY NP.3KG TRUSKAWEK CALA CYTRYNA ,+OTARTA SKORKA +CUKIER W/G UZNANIA TJ.NA DZEM,NA KOMPOT DODAJEMY POLOWKE CYTRYNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *