Kopytka

Czas 40 minut Porcji kcal : 125 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Kopytka to wspaniały dodatek do mięsa ale także – po polaniu masłem – smaczny samodzielny posiłek.

Kopytka – składniki :

pół kg ziemniaków
szklanka maki pszennej
łyżka maki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Kopytka – sposób wykonania :

Kopytka to wspaniały dodatek do mięsa ale także – po polaniu masłem – smaczny samodzielny posiłek.
Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy, na 5 minut przed końcem gotowania ziemniaki solimy. Gdy będą miękkie odcedzamy i odparowujemy i dokładnie gnieciemy lub mielimy. Odstawiamy do wystudzenia.
Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajko, delikatnie solimy, wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na równe części, na podsypanej mąka stolnicy z każdej części formujemy wałek o średnicy około 1 cm. Wałek dzielimy ukośnie tworząc kopytka.
W garnku gotujemy osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy kopytka (najlepiej partiami, tak by się nie posklejały). Gotujemy 2 minuty od momentu gdy wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy od razu.

Jedna odpowiedź do “Kopytka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *