Kopytka

Czas 40 minut Porcji kcal : 125 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Kopytka to wspaniały dodatek do mięsa ale także – po polaniu masłem – smaczny samodzielny posiłek.

Kopytka – składniki :

pół kg ziemniaków
szklanka maki pszennej
łyżka maki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Kopytka – sposób wykonania :

Kopytka to wspaniały dodatek do mięsa ale także – po polaniu masłem – smaczny samodzielny posiłek.
Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy, na 5 minut przed końcem gotowania ziemniaki solimy. Gdy będą miękkie odcedzamy i odparowujemy i dokładnie gnieciemy lub mielimy. Odstawiamy do wystudzenia.
Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajko, delikatnie solimy, wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na równe części, na podsypanej mąka stolnicy z każdej części formujemy wałek o średnicy około 1 cm. Wałek dzielimy ukośnie tworząc kopytka.
W garnku gotujemy osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy kopytka (najlepiej partiami, tak by się nie posklejały). Gotujemy 2 minuty od momentu gdy wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy od razu.

Jedna odpowiedź do “Kopytka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *