Czas 50 minut Porcji 20 kcal : 375 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy cukier, ubijamy. Następnie wlewamy żółtka i mieszamy.
Kostka alpejska – składniki:
Składniki na biszkopt :
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– łyżka mąki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 łyżki kakao
Składniki na masę bezowo-krówkową :
– 200 gram masy krówkowej
– 100 gram masła
– 100 gram bezy
Składniki na masę śmietanową :
– 250 gram śmietany 30%
– łyżka cukru pudru
– 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo do posypania starta czekolada.
Kostka alpejska – sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy cukier, ubijamy. Następnie wlewamy żółtka i mieszamy. Po wymieszaniu wsypujemy połączone ze sobą i z proszkiem do pieczenia oraz kakao mąki, mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do foremki 15×20 cm wysmarowanej tłuszczem, pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy i nasączamy posłodzoną herbatą.
Masa :
Masło ucieramy na puch, następnie porcjami dodajemy masę krówkową i miksujemy do wyczerpania. Na koniec dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i chwilkę ubijamy. Żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy lekko, dodajemy do śmietany i dokładnie mieszamy.
Masę śmietanową wykładamy na ciasto, posypujemy startą czekoladą, schładzamy w lodówce.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.