Kotlety jajeczne

Czas Wykonanie 30 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Bardzo smaczne kotlety z jajek – w dodatku dla odmiany – bez dodatku mięsa.

Kotlety jajeczne – składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
3 łyżki kwaśnej śmietany

do smażenia:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju

do panierki:
1 jajko surowe
około 4 łyżki bułki tartej

Kotlety jajeczne – sposób wykonania:

Bardzo smaczne kotlety z jajek – w dodatku dla odmiany – bez dodatku mięsa.
Jajka ugotowane na twardo i wystudzone mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy, cebulkę kroimy w kostkę i smażmy na oleju aż się zeszkli i bardzo delikatnie zrumieni, przestudzoną dodajemy do jajek. Do całości dodajemy też surowe jajko, śmietanę i mieszamy, następnie dodajemy bułkę tartą tyle aby konsystencja była dość zwarta (ale nie za dużo, myślę, że 2-3 łyżki powinny wystarczyć), solimy i pierzymy.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w jaku i bułce tartej, smażymy na tłuszczu (połączonym oleju z masłem) na rumiany kolor, z obu stron.
Podajemy z ulubioną surówką

3 odpowiedzi na “Kotlety jajeczne”

  1. Dzisiaj wrocilem wczesniej do domu i postanowilem zrobic na obiad cos co kojarzy mi sie z Polska (mieszkam w Niemczech), Kotlety jajeczne to jest smak z baru mlecznego 🙂 … mniam

  2. Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad. Niezapomniany smak z dzieciństwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *