Kotlety mielone z pieczarkami

Czas Wykonanie 35 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Kotlety mielone z pieczarkami – składniki:

pół kg mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 kajzerka
pół szklanki mleka lub prawdziwego bulionu (rosołu)
25 dag pieczarek
sól, pieprz

olej do smażenia
bułka do panierowania

Kotlety mielone z pieczarkami – sposób wykonania:

Mięso mielimy (lepiej zrobić to własnoręcznie aniżeli kupować gotowe mięso mielone, bardzo często jest niezwykle tłuste), dodajemy do niego jajko i przyprawy, bułkę namaczamy w mleku lub rosole, namoczoną dodajemy do mięsa i wyrabiamy jednolitą masę. Jeśli mięso jest nie dość kleiste możemy dodać odrobinę wody i jeszcze raz wyrobić.
Pieczarki obieramy i kroimy w grubą kostkę, cebulę siekamy w kostkę, cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dusimy do momentu aż nadmiar wody odparuje z patelni.
W dłonie bierzemy część mięsa, rozpłaszczamy, na środek kładziemy farsz z pieczarek, zawijamy forując kotlety.
Kotlety panierujemy w bułce, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Po usmażeniu kotlety podajemy lub możemy jeszcze je poddusić w ulubionym sosie, np. grzybowym

Jedna odpowiedź do “Kotlety mielone z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *