Czas Wykonanie 35 minut Porcji 4 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Kotlety mielone z pieczarkami – składniki:
pół kg mięsa wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 kajzerka
pół szklanki mleka lub prawdziwego bulionu (rosołu)
25 dag pieczarek
sól, pieprz
olej do smażenia
bułka do panierowania
Kotlety mielone z pieczarkami – sposób wykonania:
Mięso mielimy (lepiej zrobić to własnoręcznie aniżeli kupować gotowe mięso mielone, bardzo często jest niezwykle tłuste), dodajemy do niego jajko i przyprawy, bułkę namaczamy w mleku lub rosole, namoczoną dodajemy do mięsa i wyrabiamy jednolitą masę. Jeśli mięso jest nie dość kleiste możemy dodać odrobinę wody i jeszcze raz wyrobić.
Pieczarki obieramy i kroimy w grubą kostkę, cebulę siekamy w kostkę, cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dusimy do momentu aż nadmiar wody odparuje z patelni.
W dłonie bierzemy część mięsa, rozpłaszczamy, na środek kładziemy farsz z pieczarek, zawijamy forując kotlety.
Kotlety panierujemy w bułce, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Po usmażeniu kotlety podajemy lub możemy jeszcze je poddusić w ulubionym sosie, np. grzybowym
Bardzo fajnym dodatkiem są pieczarki do kotletów