Kotlety schabowe

Czas 25 minut Porcji kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przepis bardzo klasyczny i bardzo znany ale może warto przypomnieć – dla początkujących kucharzy.

Kotlety schabowe – składniki:

4 kotlety schabowe o grubości 1,5 cm
2 jajka
2 łyżki mleka
3/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz

do smażenia:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju

Kotlety schabowe – sposób wykonania:

Przepis bardzo klasyczny i bardzo znany ale może warto przypomnieć – dla początkujących kucharzy.

Mięso myjemy, osuszamy i rozklepujemy za pomocą tłuczka dość cienko(by mięso nie pryskało na główkę tłuczka nakładamy woreczek foliowy).

Do jednej miseczki/głębszego talerzyka wbijamy jajka i dodajemy mleko – rozbełtujemy za pomocą widelca, do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.

Kotlety przyprawiamy z każdej strony, na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, później w bułce, ponownie w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po kilka minut.

Jedna odpowiedź do “Kotlety schabowe”

  1. Super pasuje do obiadu z ziemniakami w każdej formie a także z ryżem. Osobiście dodaję znacznie bardziej ostre od strony pieprzu. Twój przepis jest genialny, wszystko wychodzi smacznie i szybko. Tylko jeszcze ja dorzucam tego pieprzu bo lubię jak są dość mocno ostre. Panierka bardzo fajnie wychodzi, dzięki za ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.