Kotlety schabowe

Czas 25 minut Porcji kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przepis bardzo klasyczny i bardzo znany ale może warto przypomnieć – dla początkujących kucharzy.

Kotlety schabowe – składniki:

4 kotlety schabowe o grubości 1,5 cm
2 jajka
2 łyżki mleka
3/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz

do smażenia:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju

Kotlety schabowe – sposób wykonania:

Przepis bardzo klasyczny i bardzo znany ale może warto przypomnieć – dla początkujących kucharzy.

Mięso myjemy, osuszamy i rozklepujemy za pomocą tłuczka dość cienko(by mięso nie pryskało na główkę tłuczka nakładamy woreczek foliowy).

Do jednej miseczki/głębszego talerzyka wbijamy jajka i dodajemy mleko – rozbełtujemy za pomocą widelca, do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.

Kotlety przyprawiamy z każdej strony, na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, później w bułce, ponownie w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *