Kotlety schabowe - składniki:

4 kotlety schabowe o grubości 1,5 cm
2 jajka
2 łyżki mleka
3/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz

do smażenia:
2 łyżki masła
2 łyżki oleju

Kotlety schabowe - sposób wykonania:

Przepis bardzo klasyczny i bardzo znany ale może warto przypomnieć - dla początkujących kucharzy u?miech
Mięso myjemy, osuszamy i rozklepujemy za pomocą tłuczka dość cienko(by mięso nie pryskało na główkę tłuczka nakładamy woreczek foliowy).
Do jednej miseczki/głębszego talerzyka wbijamy jajka i dodajemy mleko - rozbełtujemy za pomocą widelca, do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.
Kotlety przyprawiamy z każdej strony, na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, później w bułce, ponownie w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po kilka minut.
Poleć przepis znajomemu