Czas 25 minut Porcji 2 kcal : 200 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne kotlety z jajek. Proste lecz bardzo smaczne danie, nie tylko na wielkanocny stół. Idealne na szybki obiad.
Kotlety z jajek – składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
mała garść bułki tartej
pół łyżeczki soli
pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
pół pęczka pietruszki drobno posiekanej
Kotlety z jajek – sposób wykonania:
Proste lecz bardzo smaczne danie, nie tylko na wielkanocny stół.
Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce lub mielimy przez maszynkę. Do jajek wbijamy jajko surowe, dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz a także pietruszkę, mieszamy na jednolitą masę. Masa musi być dość gęsta tak aby swobodnie formować kotlety, jeśli jest za rzadka należy dosypać odrobinę bułki tartej.
Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane.
Kotlety można podawać z surówką z buraczka oraz pieczywem. Wspaniałe źródło żelaza.
Z podanej proporcji wychodzi około 7 kotletów.