Czas 50 minut Porcji 6 kcal : 240 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Babeczki z tego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Szybko się je robi. Bardo ładnie wyglądają, gdy się je oprószy cukrem pudrem – można się w nich zakochać.
Kruche babeczki z budyniem – składniki:
Składniki na ciasto:
– 200 g mąki,
– 3 żółtka,
– 65 gram cukru pudru,
– 130 gram zimnego masła,
Składniki na budyń:
– 2 łyżki mąki pszennej,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 3 łyżki cukru,
– pół litra mleka,
– 100 gram masła
– masło do wysmarowania foremek
– łyżeczka cukru waniliowego
Kruche babeczki z budyniem – sposób wykonania:
Babeczki z tego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Szybko się je robi. Bardo ładnie wyglądają, gdy się je oprószy cukrem pudrem – można się w nich zakochać.
Do babeczek zrobiliśmy budyń domowej roboty, ale można użyć też takiego z torebki.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło i nożem siekamy, do momentu aż do uzyskamy grudki. Następnie wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i wszystko ponownie siekamy nożem, po czym zagniatamy kruche ciasto w formie kuli i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Podczas schładzania kruchego ciasta w lodówce robimy budyń. Pół szklanki mleka mieszamy z mąką. Resztę mleka zagotowujemy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy ze szklanki mleko z mąką i energicznie mieszamy. Budyń zagotowujemy przez chwilkę aż uzyskamy gęstą masę.
Budyń odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy masło i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Smarujemy masłem foremki do babeczek. Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy szklanką okręgi i układamy je w foremkach. Na wierzch dajemy budyń i przykrywamy ciastem.
Tak przygotowane beczki nakłuwamy widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zarumienią przez około pół godziny w temperaturze do 180 stopni C.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.