Czas 35 minut Porcji 4 kcal : 92 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Krupnik – składniki:
ćwiartka kurczaka
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
4 łyżki kaszy perłowej
2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego
1 suszony grzybek (niekoniecznie)
pół łyżeczki majeranku
pół kg ziemniaków
łyżeczka lubczyku suszonego
sól, pieprz do smaku
Krupnik – sposób wykonania:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy wodą i gotujemy, gdy woda zawrze całość zlewamy, mięso płuczemy i zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz przepłukaną na sitku kaszę. Gotujemy 10 minut od momentu gdy woda zawrze i wówczas dodajemy umyte, obrane i pokrojone warzywa. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę po czym wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 20 minut i przyprawiamy wg uznania.
Krupnik lubi być posypany zieleniną dlatego nie żałujmy takich dodatków jak suszony (zimą) lubczyk czy w sezonie – świeża natka pietruszki.