Kurczak curry z ryżem

Czas 35 minut Porcji kcal : 115 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Kurczak curry z ryżem – składniki :

2 piersi kurczaka
2 torebki ryżu
1 opakowanie warzyw chińskich mrożonych (tzw. na patelnię) najlepiej od razu z przyprawą do dań chińskich
curry
łyżeczka sosu sojowego
szczypta imbiru
sól
olej do smażenia

Kurczak curry z ryżem – sposób wykonania :

Bardzo smaczne i ekspresowe danie kurczak curry z ryżem i warzywami.
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy : curry, imbirem, solą – odstawiamy do lodówki na godzinę by się przegryzło.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem curry (około 2 łyżeczek).
Piersi z kurczaka wyjmujemy i smażymy na rozgrzanym oleju, próbujemy – gdy są miękkie dodajemy warzywa i smażymy aż będą one miękkie. Posypujemy w między czasie przyprawą chińska oraz doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Na talerze wykładamy po porcję ryżu (pół torebki na 1 osobę), na to kładziemy porcje kurczaka z warzywami.
Bardzo szybkie, smaczne i stosunkowo mało kaloryczne danie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *