Kurczak na piwie - składniki:

- 1 kg kurczaka
- 0,33 litra piwa
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku

Kurczak na piwie - sposób wykonania:

Ciekawy przepis na kurczak na piwie. Myjemy kurczaka i oczyszczamy jego środek. Następnie porządnie nacieramy solą, papryką, pieprzem oraz sosem sojowym. Rozgniecionym czosnkiem nacieramy wnętrze kurczaka /na zewnątrz czosnek by się spalił i kurczak byłby gorzki/. Można użyć czosnku granulowanego.

Po zamarynowaniu odstawiamy kurczaka do lodówki by przeszedł smakami przypraw - im dłużej przechowamy go w lodówce, tym danie będzie miało intensywniejszy smak.
Nastepnie przygotowujemy butelkę całym z piwem: czyli odklejamy etykietę i wyparzamy. Tak przygotowaną butelkę otwieramy i nadziewamy na nią naszego przyprawionego kurczaka, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Otwór butelki z piwem musi być odkryty, a skórka kurczaka musi być podciągnięta do samego szczytu butelki. Dzięki temu wypływające piwo będzie spływało po mięsie, a nie po szyjce butelki z piwem.

Całośc dania delikatnie nacieramy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy w zależności od wagi kurczaka przez około 60 do 80 minut . Należy przyjąć, że średnio 1 kg kurczaka pieczemy przez 1 h.

Aby nasz kurczak był z każdej strony apetycznie zarumieniony, na około 15 minut przed zakończeniem pieczenia można włączyć termoobieg i obrócic kurczaka.

Poleć przepis znajomemu