Łazanki z makiem - składniki:

300 gram makaronu łazanki
350 gram maku oraz mleko do zaparzenia maku
2,5 łyżki miodu
100 gram garść orzechów włoskich
100 gram garść moreli suszonych
100 gram fig suszonych
100 gram garść migdałów
100 gram garść rodzynków
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki masła

Łazanki z makiem - sposób wykonania:

Bardzo smaczny deser na Wigilię, który Wam polecam. Często przyrządzam łazanki z makiem nie tylko na święta. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez 8-10 minut /aż będzie miękki/. Po ugotowaniu odcedzamy i dwukrotnie mielimy.
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy posiekane bakalie. Wszystko chwilkę przesmażamy i wrzucamy zmielony mak. Wszystko dusimy 5 - 10 minut, dosładzamy miodem. Gotowy farsz łączymy z jeszcze ciepłym makaronem.
Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Prześlij przepis Prześlij przepis