Leczo z cukini

Czas Wykonanie 35 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.

Leczo z cukinii – składniki:

1 duża cukinia
2 cebule
1-2 papryki
25 dag pieczarek
1 puszka pomidorów
sól, pieprz, majeranek

Leczo z cukinii – sposób wykonania:

Moje leczo z cukinii nie ma w sobie mięsa. W czasie gdy jest ich – warzyw – pod dostatkiem a więc w okresie letnio-jesiennym najbardziej smakuje mi właśnie w takiej wersji.
Cukinię kroimy w bardzo grubą kostkę (około 1×1 cm), wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oleju, jeszcze zanim się zrumieni dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy około 10 minut po czym przekładamy do warzyw. Podlewamy szklanką wody i dusimy 15 minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy, dusimy z 10 minut (aż warzywa będą miękkie).
Leczo podajemy ze świeżym pieczywem lub samo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *