Leczo z mięsem mielonym

Czas Wykonanie 65 minut Porcji kcal : 74 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne leczo z mięsem mielonym. Sprawdzony, domowy przepis. Łopatkę myjemy, osuszamy i mielimy.

Leczo z mięsem mielonym – składniki:

2 duże czerwone papryki
50 dag łopatki wieprzowej
cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
3 kiszone ogórki
koncentrat pomidorowy
olej
sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Majeranek

Leczo z mięsem mielonym – sposób wykonania:

Łopatkę myjemy, osuszamy i mielimy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.
W rondlu podgrzewamy olej, wrzucamy łopatkę i smażymy ją tak długo aż będzie rumiana, wrzucamy cebulę i czosnek, oraz ostrą i słodką paprykę, w razie potrzeby dolewamy odrobinę oleju. Gdy cebula się zrumieni do mięsa dodajemy pokrojone papryki, i całość podlewamy gorącym bulionem. Przykrywamy pokrywką i dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy posiekane pomidory, oraz starte ogórki, gotujemy jeszcze 10 minut, Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy leczo do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *