Leczo z pieczarkami

Czas Wykonanie 30 minut Porcji kcal : 51 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne leczo z pieczarkami. Sprawdzony, domowy przepis. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne, i kroimy w paski, lub na niewielkie kawałki.

Leczo z pieczarkami – składniki:

4 niewielkie różnokolorowe papryki
50 dag pieczarek
Duża cebula
Ząbek czosnku
3 duże obrane ze skóry pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3-4 cienkie parówki (niekoniecznie)
Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
olej
Ulubione suszone zioła

Leczo z pieczarkami – sposób wykonania:

Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne, i kroimy w paski, lub na niewielkie kawałki. Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki. Cebulę i czosnek w kosteczkę.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy parówki, przekładamy do rondelka, ponownie podgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, oraz czosnek, dodajemy papryki, smażymy 2 minuty i przekładamy wszystko do rondelka. Na tą samą patelnię wrzucamy pieczarki, podlewamy niewielką ilością wody i podgrzewamy( nie smażymy!) często mieszając, aby wyparowała z nich woda. Wrzucamy je do reszty składników. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, oraz przyprawy. Dusimy 15-20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i posypujemy ulubionymi ziołami. Podajemy leczo z pieczywem lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *