Lekki tort śmietankowo – kakaowy

Czas 50 minut Porcji 16 kcal :400 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Lekki tort śmietankowo – kakaowy – składniki:

Składniki na biszkopt /tortownica 22 cm/
– szklanka mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 4 jajka
– 3 łyżki kakao

Składniki na masę śmietankową:
– 500 ml śmietany 30 %
– 2 śmietany fix
– 3 łyżki cukru pudru
– śmietankowy olejek do ciast

Składniki na masę kakaową:
– 500 ml śmietany 30 %
– 2 śmietany fix
– łyżka kakao
– 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo do nasączenia rum z wodą lub herbata.

Lekki tort śmietankowo – kakaowy – sposób wykonania:

Biszkopt : białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę mieszamy. Wlewamy żółtka i delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem i kakao , dodajemy do białek, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C. Studzimy i przekrajamy na 3 blaty.

Masa śmietankowa: śmietanę ubijamy na sztywno. Wsypujemy fixy i cukier puder oraz olejek. Miksujemy.

Masa kakaowa :śmietanę ubijamy na sztywno. Wsypujemy fixy, cukier puder i kakao. Miksujemy na sztywno.

Biszkopty nasączmy rumem z wodą lub herbatą. Jeden smarujemy bitą śmietaną (masą białą), kładziemy drugi biszkopt i smarujemy masą ciemną. Kładziemy kolejny biszkopt i smarujemy resztą masy białej, boki smarujemy masą ciemną.

Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Dekorujemy wg uznania np. listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *