Lekki tort śmietankowo - kakaowy - składniki:

Składniki na biszkopt /tortownica 22 cm/
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao

Składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 śmietany fix
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietankowy olejek do ciast

Składniki na masę kakaową:
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 śmietany fix
- łyżka kakao
- 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo do nasączenia rum z wodą lub herbata.

Lekki tort śmietankowo - kakaowy - sposób wykonania:

Biszkopt : białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę mieszamy. Wlewamy żółtka i delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem i kakao , dodajemy do białek, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C. Studzimy i przekrajamy na 3 blaty.
Masa śmietankowa: śmietanę ubijamy na sztywno.
Wsypujemy fixy i cukier puder oraz olejek. Miksujemy.
Masa kakaowa :śmietanę ubijamy na sztywno. Wsypujemy fixy, cukier puder i kakao. Miksujemy na sztywno.
Biszkopty nasączmy rumem z wodą lub herbatą. Jeden smarujemy bitą śmietaną (masą białą), kładziemy drugi biszkopt i smarujemy masą ciemną. Kładziemy kolejny biszkopt i smarujemy resztą masy białej, boki smarujemy masą ciemną.
Dekorujemy wg uznania np. listkami mięty.
Poleć przepis znajomemu