Lekki tort śmietankowo – kakaowy

Czas 50 minut Porcji 16 kcal :400 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Lekki tort śmietankowo – kakaowy – składniki:

Składniki na biszkopt /tortownica 22 cm/
– szklanka mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– 4 jajka
– 3 łyżki kakao

Składniki na masę śmietankową:
– 500 ml śmietany 30 %
– 2 śmietany fix
– 3 łyżki cukru pudru
– śmietankowy olejek do ciast

Składniki na masę kakaową:
– 500 ml śmietany 30 %
– 2 śmietany fix
– łyżka kakao
– 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo do nasączenia rum z wodą lub herbata.

Lekki tort śmietankowo – kakaowy – sposób wykonania:

Biszkopt : białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę mieszamy. Wlewamy żółtka i delikatnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem i kakao , dodajemy do białek, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, pieczemy 30 minut w 180 stopniach C. Studzimy i przekrajamy na 3 blaty.

Masa śmietankowa: śmietanę ubijamy na sztywno. Wsypujemy fixy i cukier puder oraz olejek. Miksujemy.

Masa kakaowa :śmietanę ubijamy na sztywno. Wsypujemy fixy, cukier puder i kakao. Miksujemy na sztywno.

Biszkopty nasączmy rumem z wodą lub herbatą. Jeden smarujemy bitą śmietaną (masą białą), kładziemy drugi biszkopt i smarujemy masą ciemną. Kładziemy kolejny biszkopt i smarujemy resztą masy białej, boki smarujemy masą ciemną.

Przepis dodany przez Ostra na Słodko. Dekorujemy wg uznania np. listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.