Makaron ze szpinakiem

Czas Wykonanie 25 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł. Podstawowa wiedza o tym zdrowym (zawiera kwas foliowy) składniku do pysznych potraw to taka, że szpinak lubi być mocno przyprawiony i lubi obecność czosnku.

Makaron ze szpinakiem – składniki:

400 g makaronu rurki
200 g szpinaku (najlepiej świeży)
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
nieduża garść parmezanu tartego
sól, pieprz

Makaron ze szpinakiem – sposób wykonania:

Podstawowa wiedza o tym zdrowym (zawiera kwas foliowy) składniku do pysznych potraw to taka, że szpinak lubi być mocno przyprawiony i lubi obecność czosnku. Wynika to stąd, że sam w sobie jest niestety (lub stety) lekko mdły i bez smaku. Przyrządzając więc potrawy ze szpinakiem musimy wiedzieć, ze spokojnie możemy poszaleć z ilością soli i pieprzu -w ramach rozsądku oczywiście.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie a pod koniec gotowania gdy jest al dente wrzucamy liście młodego szpinaku, chwilkę gotujemy i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek posiekany, chwilkę przesmażamy ( nie za długo gdyż czosnek może stać się gorzki co zepsuje smak potrawy) i dodajemy makaron ze szpinakiem, smażymy około 10 minut. Podajemy posypany parmezanem.
Smaczna i szybka potrawa, idealna dla fanów szpinaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *