Czas 30 minut Porcji 4 kcal : 276 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Makaronowe placuszki z chrupiącymi warzywami – składniki:
250 g makaronu uszka
50 g masła
3/4 szklanki śmietany 30%
150 g kukurydzy
1 papryka czerwona
3 łyżki mąki
2 żółtka
sól i pieprz
olej do smażenia
Makaronowe placuszki z chrupiącymi warzywami – sposób wykonania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, w solonej wodzie, al dente. Następnie cedzimy i studzimy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, dusimy na maśle 5 minut po czym dodajemy osączoną kukurydzę.
W misce mieszamy śmietanę, żółtka i mąkę, dodajemy przestudzone warzywa oraz makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Olej rozgrzewamy na patelni, za pomocą łyżki masę nakładamy na olej formując placuszki, smażymy na rumiano z obu stron. Możemy podawać z podduszonym porem lub samodzielnie.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.